masturat

masturat

usaha atas iman

Saturday, December 15, 2012

beruntungnya kita.. ^_^

tugas nabi saw yang baginda tinggalkan buat kita ummatnya adlah utk sebarkan kalimah ALLAH  keseluruh alam
Untuk kejayan manusia Allah tidak bagi dia harta, pangkat, wang ringgit dan kemewahan dunia, tapi Allah bagi agama. Atas perkara ini, allah hantar nabi2 ke dunia utk bagitahu manusia kejayaan dalam agama, taat perintah allah ikut cara nabi yg dihantar masa itu. Setiap kaum yg dihantar dahulu ada nabinya. Setiap kampong, Bandar, kaum ada nabi dihantar utk membimbing mereka utk mentauhidkan Allah. Ada kaum dihantar 2 nabi, malah ada yg sampai 7 nabi sekali Allah hantar untuk bagi peringatan pada kaumnya. Allah Maha Penyayang dan Maha Pengasih, Allah tidak akan azab satu2 kaum sebelum Allah hantar utusan utk bagi peringatan pada mereka. Jika ingkar barulah Allah hantar azab.

Begitulah nabi demi nabi allah hantar sehingglah nabi Muhammad saw, nabi yg terakhir penutup pintu kenabian. Tidak ada lagi nabi dihantar utk ummat ini hingga kiamat walau mcmana keadaan ummat hari ini. Klau kaum2 terdahulu ada nabi allah hantar, hari ini, nabi telah tiada dan telah meninggalkan kita 1400 tahun lebih dah, dan Allah tidak hantar lagi nabi utk bimbing ummat hingga kiamat utk bagi peringatan.. Adakah Allah tidak adil?? Adakah Allah nak membiarkan kita ?? sebenarnya Allah nak bagi kemuliaan pada ummat saw…iaitu diberikan satu tugas yg mana tugas ni tidak diberi pada ummat2 terdahulu, tugas yg hanya Nabi-nabi sahaja yg buat..iaiitu kerja dakwah, mengajak manusia kenal Allah.. walupun pintu kenabian telah tertutup tetapi KERJA KENABIAN telah diletak di atas bahu kita semua ummat akhir zaman.


Hari ini Allah tidak akan hantar Nabi lagi utk bagi peringatan dan ajak manusia pada Allah, tetapi Allah 'hantar' Jemaah2 bergerak ke seluruh alam utk buat perkara tersebut. Kerja yg 'mirip-mirip' dengan kerja anbia, mirip kerja Nabi saw dan mirip dgn kerja Para sahabat r.hum...


Kita bertanggjungjawab untuk sambung kerja ini..nabi tidak akan dihantar lagi , malaikat pun tidak akan datang utk bimbing ummat ini, nabi Isa as pun turun nanti bukan sebagai Nabi tetapi sebagai ummat nabi saw. Inilah mahkota segala kerja..permata umat akhir zaman…inilah kerja/usaha yg membuatkan nabi2 terdahulu merasa cemburu. Ulama bagitahu, di akhirat nanti di belakang ummat ini akan ada pengikut mereka di belakang dan berbondong2 memasuki syurga. Para malaikat penjaga syurga akan ‘complain’ dan nabi2 akan complain, “siapa mereka ini, mereka bukan nabi dan bukan syuhada?” Maka akan diberitahu pada mereka bahawa MEREKA ADALAH UMMAT AKHIR ZAMAN YG BUAT KERJA DAKWAH..

Allah telah pilih kita semua di kalngan roh2 di alam arwah dahulu sebelum Allah ciptakan alam ini, dan roh2 kita telah diasingkan dan dipilih oleh Allah utk dihantar sebagai ummat akhir zaman, sebagai ummat nabi saw..bertuahnya kita.. kita adalah roh yg terpilih di kalangan yg terpilih..!! Namun, ulama bagitahu syarat utk jadi “ummat terbaik” apabila kita buat kerja dakwah. Kita bukan setakat ibadat sahaja seperti kaum2 terdahulu, tetapi kita juga bertanggungjawab utk sebarkan agama, tinggikan kalimah Allah… Bertuahlah kita jika Allah yg Maha Rahim PILIH kita dalam ramai2 org islam kat dunia ni utk buat kerja ni…dikatakan jumlah penduduk dunia kini mencapai 8billion lebih. Dan daripada jumlah tersebut, hanya 1 billion lebih sahaja org islam. Daripada 1biliion org islam tersebut, hanya segelintir sahaja yg Allah pilih untuk buat kerja yg mulia ni..kerja dakwah…betapa bertuahnya kita, jika Allah dengan EhsanNya pilih saya dan tuan2 utk buat Mahkota Kerja ni..sebagai satu kemuliaan…kemuliaan yg Allah beri pada UMAT AKHIR ZAMAN..

wallahu a'lam

No comments: